Gelin Robolox’un çocukların üzerinde ki etkisine birlikte bakalım..
Roblox, ilk bakışta basit bir oyun gibi görünebilir, ancak aslında çocukların zihinsel ve fiziksel sağlığını tehdit eden birçok tehlike barındırıyor. Üstelik bunlar, ebeveynlerin çoğu zaman farkında bile olmadığı tehlikeler..
ŞİDDET VE UYGUNSUZ İÇERİKLER
Roblox, kullanıcılarına kendi oyunlarını üretme ve paylaşma imkanı sunar. Bu özgürlüğün özellikle çocuklar üzerinde kötü etkiler bırakmak isteyen biri için bir veli nimet olabileceğini düşündünüz mü? Şiddet içeren oyunlar, korkutucu ve travmatik temalarla dolu senaryolar, çocukların ruh sağlığı üzerinde ciddi ve kalıcı etkiler yaratabilir. Özellikle bu yaş gruplarında, bilinçaltına işleyen korku ve şiddet unsurları, ilerleyen yaşlarda anksiyete, depresyon ve diğer psikolojik bozukluklara yol açabiliyor. Üstelik birçok çocuk her ne kadar sevgi dolu bir ailede yetişmiş olsa da saldırı,şiddet eylemlerinde bulunmayı ne yazık ki bu tür platformlardan öğreniyor.
Bu içeriklerin etkisi ne yazık ki azımsanmayacak kadar etkili..
Üretilen oyunlar,diğer insanlarla da iletişime açık bir platform da olduğu için çocukların dünyayı nasıl algıladıklarını değiştirebilir. Çocuklar, şiddeti normalleştirmeye başlayabilir ve bu durum, sosyal ilişkilerinde ciddi sorunlara yol açabilir.
Tacizden, Kaçırılan Çocuklara..
Roblox, dünya genelinde milyonlarca oyuncunun aynı anda etkileşimde bulunduğu bir platform. Bu durum, ne yazık ki siber zorbalık ve hatta pedofili gibi tehlikelerin de önünü açıyor. Kötü niyetli kullanıcılar, çocukların güvenini kazanarak onları manipüle edebilir, onlara psikolojik şiddet uygulayabilir veya kişisel bilgilerini ele geçirebilirer. Dijital dünya da yalnız bırakılan çocukların bunlara aldanmaması çok zor olduğu gibi hayatları boyunca yaşayacakları travmaları da beraberinde getiriyor. Robolox kullanıcılarının yarısının 13 yaş altı ve %22’sinin ise 9 yaş altı olduğu bu platformun kötü niyetli insanlar için adeta bir hazine gibi olduğunu düşündünüz mü? Dünya’dan örnekler vermek gerekirse;geçtiğimiz yıllarda, Owain Thomas isimli bir tacizcinin 150 çocuğa roboloxtan ulaşıp discord üzerinden iletişime geçip,bu platformlardan çocuklara cinsel organını gösterdiği ortaya çıkmıştı. Bu tacizci yine bu platformda yer alan bir oyun ödülü/parası karşılığında 10 yaşında ki bir çocuğu kamera karşısında dans ettirdiği de biliniyordu.
Bitti mi? Hayır..
Bu platformun ödüllendirdiği bir isim Misterobvious’un ise kendisine ulaşan bir kız çocuğu ile müstehcen konuşmalar yapıp üstelik kendi cinsel organı ile oynarken kaydettiği görüntüleri bu çocuğuna gönderdiği ifşa edildi. Çocuğun ailesinin bu kan dondurucu olayı fark etmesi üzerine konu kamoyuna taşında ve Misterobvious’un tüm bunları birden fazla kız çocuğuna yaşattığı ortaya çıktı. Buna rağmen Roblox kullanıcının platforma erişimini 4 yıl daha sürdürmeye devam etti..
Bitti mi? Hayır..
Bir çocuğu kaçıran Darius Matylewich isimli biri çocuğun rızası dışında kimseye haber vermeden 11 yaşında ki bir kız çocuğunu yaşadığı yerden tam 225 kilometre uzağa götürdü. Roblox yönetimi yine bu suçlamayı reddetti!
Ne yazık ki bu örnekler anlatmakla bu habere sığmayacak kadar çok..
Tüm bunlar çocukların ve ailelerin üzerinde ne gibi travmalar bırakıyor tahmin etmek zor değil.Ancak tüm bunlara engel olabileceğinizi bilmelisin.
Öte yandan kendisini sürekli tehdit altında hisseden ve tacize maruz kalan bir çocuk, güvensizlik ve korku içinde yaşamaya başlayabilir. Bu durum, çocuğun kendine olan güvenini sarsabilir ve depresyona girmesine neden olabilir. Dahası, platformun kontrolsüz yapısı nedeniyle, çocukların tanımadıkları kişilerle iletişim kurmaları son derece kolayken önlenemez sonuçlar doğabilir.
3. Dijital Hapishane!
Roblox’un sunduğu geniş oyun seçenekleri ve sürekli yenilenen içerikleri, çocukların saatlerce ekran başında kalmalarına neden olabilir. Bu durum, sadece mental sağlığı değil , aynı zamanda fiziksel sağlığı da tehdit eder. Uzun süre ekran karşısında kalan çocuklar, göz yorgunluğu, baş ağrıları, uyku problemleri ve hatta duruş bozuklukları yaşayabilir. Dahası, sürekli olarak oyun oynamak, çocukların gerçek dünyadan kopmasına, aile ilişkilerinin zayıflamasına ve sosyal izolasyona yol açabiliyor.Haberlerimizde de sıklıkla yer verdiğimiz çocukların ekran süresinin azaltılmasının önemi yadsınamaz derecede yüksek. Bağımlılık haline gelen bu davranışlar çocukların duygusal ve sosyal gelişimlerini olumsuz etkiler. Çocuk, oyun içinde kazandığı başarılardan haz alarak gerçek dünyadan uzaklaşır ve zamanla bu dijital hapishanenin içinde sıkışıp kalabilir.
Çocuklarınızı Ekran Bağımlılığından Nasıl Korursunuz? Tıkla Öğren
4. Kumarın Dijital Kılıfı
Roblox’un kullandığı “Robux” adı verilen sanal para birimi, çocukları maddi açıdan tehlikeli bir sürecin içine çekebilir. Çocuklar, gerçek para karşılığında Robux satın alarak oyun içinde çeşitli avantajlar elde edebilirler. Ancak bu süreç, çocukların finansal farkındalığını geliştirmediği gibi, onları harcama kontrolünü kaybetmeye ve yanlış finansal alışkanlıklar geliştirmeye teşvik eder. Bu durum, çocukları kumar benzeri davranışlara yönlendirebilir ve onları ciddi maddi kayıplarla karşı karşıya bırakabilir.Bu tür mikro işlemler, çocukların kolayca bağımlı hale gelebileceği ve para harcama konusunda sağlıksız bir tutum geliştirebileceği bir ortam yaratır.
Türkiye’de Roblox’un yasaklanması, çocukları bu tür tehlikelerden korumak amacıyla atılmış bir adımdır. Lütfen çocuklarımızın gelecekte daha sağlıklı;kendilerine, ailelerine ve topluma faydalı bireyler olmalarını sağlayacak gelişme sürelerinde onları dijital ortamlarda yalnız bırakmayın.Sağlıklı ve bilinçli bir toplum dileği ile..
Kaynak: HABER MERKEZİ