Seoyazilim © Tüm hakları saklıdır.

Teknoones – Güncel Teknoloji Haberleri ve İncelemeler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Oyun
  4. »
  5. Yelkenler Miyav! — Cat Quest 3 İncelemesi

Yelkenler Miyav! — Cat Quest 3 İncelemesi

admin admin - - 12 dk okuma süresi
35 0

Kediler kediler ve kediler. Dünya’nın en tatlı canlılarından biri kimilerine göreyse en tatlıları. Ben bu noktada köpekler safları arasında olsam da bu kedilerle kaliteli zaman geçirmeme engel olmasa gerek. Nihayetinde onlar da şapşik dünya tatlısı canlılar. Onların yanına gitmemek, ilgi göstermemek mümkün değil.

Bunun farkında olacak olan oyun geliştiricileriyse bu temadaki çalışmalara ağırlık veriyor gibi. 2017’de Cat Quest ile seriye hayat veren GentleBros da bunlar arasında önde gelenlerden. Şimdilerde Cat Quest 3 ile üçüncü oyuna kavuşan seri pekala iyi bir ivme yakaladı. Şimdi önce seriye kısaca, sonrasındaysa Cat Quest 3 incelememize değinmeye başlayalım.

Nedir bu kedilerin olayı?

Takvim yapraklarını Cat Quest 3’ün çıkışının tam 7 yıl evveline alırsak Cat Quest’in çıkışına gelmiş oluyoruz. Evet ilk oyunun çıktığı gün çıkıyor üçüncü oyun da. İkinci oyun ise 2 yıla ilaveten bir iki ay daha sonra seriye dahil oluyor. Yani İlk oyun ile ikinci oyun arasında 2 seneyi biraz aşkın, ikinci oyun ile üçüncü oyun arasında ise yaklaşık 5 sene bulunuyor. Geliştirici ekip bu süreyi gerçekten iyi değerlendirmiş desek yanlış olmaz doğrusu.

Cat quest 3

Şimdi seri boyunca kedilerin ve bir noktada köpeklerin olayına değinelim biraz. İkinci oyun hariç her bir yapımda tek bir karakteri kontrol ediyoruz. Cat Quest 3dahil ilk oyun hariç seri, Local Co-Op destekliyor fakat ben hepsini de yine Local Co-Op gerekçesiyle tek bitirmek durumundaydım. Buna rağmen keyif aldığımı hatta serinin üç haricindeki oyunlarını ikişer kez oynayıp ikişer kez platinlemiş oldum.

Cat Quest 3’e ve seriye dönecek olursak ana kötü diyebileceğimiz bir kötü ve de kahramanımız seri boyunca öne çıkıyor. Her oyun temasınca bir dünya, atmosfer ve görevler sunuyor.

Örneğin ilk oyun; ejderhalarla alakalı bir hikayeyi konu alırken, ikinci oyun kedi ve köpek krallıkları arasındaki güç yarışını ve sorunları ele alıyor. Bu yapımsa korsan temasını ve haliyle büyük bir hazine ve uğruna yapılanları konu alıyor. Her bir yapımın temasına uygun bir biçimde sunum yaptığı ve keyifli bir deneyim vadettiği düşüncemi paylaşıp esas konumuz olan Cat Quest 3 incelemesine geçelim.

Cat Quest 3’ün hikayesi denizde geçen bir kedi fare kovalamacasından hallice

Hikayemiz daha da doğrusu oyun, kaliteli demekten çekinmediğim ara sahnelerle başlangıcı yapıyor. Bu toprakların arka plan hikayesi ve elbette bizim karakterimizin ana hikayesi oyuncuya sunuluyor.

Cat Quest 3

North Star ismindeki bir güç bu denizlere düşmüş, zamanla Seeker ismindeki bir zümre bunu mühürlemiş ve destanlar efsaneler havada uçuşmuş. Korsanlar da pekala onun peşine düşmüş. O sıralarda Pi-Rat King tarafından gemisi batırılan ana karakterimizinse yolları, yoldaşımız Captain Cappey ile kesişmiş. Nihayetinde zaman geçiyor ve bir korsan adayı olarak biz de bu maceraya katılıyoruz. Lakin tek bir farkla: Biz Seeker olarak isimlendirilen bir zümrenin bilinen son bireyiyiz.

Bu faktörün de etkisiyle bu işi başarabilecek yegane kimse olarak görülüyoruz ve korsanlık maceramız başlıyor. Görece kısa diyebileceğimiz bir ana hikaye ve oyun süresi boyunca amacımız, bu oluyor.

Ben yaklaşık 8.5 saatte oyunun ana, yan fark etmeksizin bölümlerini tamamlayabilmiş ve Completionist olarak bitirmiş bulunuyorum. Doğruyu söylemek gerekirse, ana hikayedense yan hikayeler ve açık dünyada geçirdiğim süre benim için daha keyif verici idi. Yine belli bir standardın üstünde bir iş var ancak seri göz önünde bulundurunca pek de ısınamadım. Lakin şunu da belirtmeliyim ki serinin başından bu yana genişleyen ve bağlantıları gösterilen bir evren oluşumunu çok iyi kotarmışlar.

Cat quest 3

Nitekim yapımın başından bu yana aşılanan amaç doğrultusunda ilerlerken yer yer başka şeylerle de uğraştım çünkü daha ilgi çekici geldi. Hikayenin tonlarına uygun tasarlanan dünyada zaman geçirmek bir hayli keyifli ve bundan hiçbir zaman pişmanlık duymadım.

Oynanış ve zindan tasarımları

Serinin Cat Quest 3 ile beraber yeni bir soluk kazandığı nokta bence burası olmuş. Mevcut formül üzerine yapılan eklemeler ve dokunuşlar neticesinde çok daha iyi işleyen bir sistem ortaya çıkmış. Haydi öyleyse öncelikle karakterimizin sahip olduklarına değinelim.

Karakterimiz önceki oyunlarda da olduğu gibi 2 zırh parçasına sahip. Biri şapka diğeriyse göğüs zırhı. Bunlara ilaveten seviyeye göre sayısı artan miktarlarda aksesuar ve biri yakın biri de uzak menzilli olmak üzere 2 silah mevcut. Zırhlar üzerine pek konuşacak şey yok. Her biri kendince extra özellikler sunuyor ve bir hayli çeşitliler. Detaylar için görsellerin üzerine tıklayabilirsiniz.

Yakın menzilli silah olarak 3 tip silah bulunuyor. Bunlar: Kılıçlar, pençeler ve kalkanlar olarak sıralanabilir. Uzun menzilli silahlarda ise 2 tür bulunmakta. Biri asa diğeriyse bir korsanın olmazsa olmazı tabanca. Bunun yanı sıra önceki oyunlarda yer alan büyüler de yine mevcut. Bir de gemimiz var ki bu denizlerde mesafe kat edebilelim ve pekala denizde ve karada savaşabilelim değil mi? Geminin esas kullanımı denizde olsa da bizden birkaç level yüksek karadaki düşmanlara karşı kullanmakta da sakınca görmedim ben şahsen. Neticede kim karışabilir ki buna 😀

Oynanışı belki de bu denli derli toplu kılan; Cat Quest 3 beraberindeki zindan, mağara gibi yapıların dizayn değişikliği olsa gerek. Önceleri tonla kale ve zindan affedersiniz amele işi gibi gelse de artık öyle değil. Kaldı ki içlerini temizlemekten bahsetmiyorum bile. Cat Quest 3 ile beraber bunların sayısında ciddi bir azalma olmuş diyebilirim. İçlerineyse her birine olmasa da önemli olanlarına hoş boss savaşları yerleştirilmiş. Sayıca fazla bu yapılar yerini daha nitelikli farklı düşman tipleri ve temadaki yapılara bırakmış.

Cat Quest 3

Tüm bunlarla beraber oynanışın daha keyifli kılındığını ifade edeyim. Belki de beni ana hikayedense yan etkinliklere sürükleyen, bu kısmın gerçekten iyi oluşuydu. Biraz daha açacak olursak diyaloglar eğlenceli ve kedi terimlerine ilaveten korsan terimleri kullanılmakta. Hal böyle olunca Rock tutkunu bir korsanın görev dizisi, emici Dratcula veya denizlerin korkunç yaratığı Cathulhu gibi canlılar ana hikayeden daha cazip gelebiliyor.

Açık dünya, yan görevler ve hatrı sayılır karakterler

Gelelim açık dünyaya. Gemi ile ulaşımı çok rahat bir dünya dizaynı karşımızda. Keşif hissiyatı da kuvvetli diyebileceğimiz bir yapı, Cat Quest 3’te mevcut. Harita üzerindeki farklı noktalar farklı atmosferler ve farklı düşmanlar içermekte. Büyük çoğunlukla niteliğin niceliğe üstünlük kurduğu bir yapı gözetilmiş. Bunun dışına çıkan tek görev yanılmıyorsam postacılık yaptığımız bir görev dizisinde idi. Haricindeki çoğu görev bulmacalar içermekte ve çözmesi pek uğraştırmayan ancak hoşnut bırakan bir yapıda.

cat quest 3

Dünya keşfine iten kısımsa hem biraz daha güçlü olayım içgüdüsü hem de yan görevlerin, karakterlerin ve pekala dünyanın ilgi çekiciliği. Bazı karakterleri kendi görev dizileri boyunca bazılarınıysa ana görev sekanslarında tanıyor haklarında bilgi sahibi oluyoruz. Mesela Captain Meowtallika, Captain Takomeowski ve The Pi-Rat King çoğunlukla ana görev ilerlemesinde karşımıza çıkarken Mama Milka ve Kidd Cat onlara kıyasla daha opsiyonel.

Mama Milka, bir taverna sahibiyken Kidd Cat ise serinin önceki yapımlarında akrabaları ile haşır neşir olduğumuz bir demirci. Her bir karakterin görev dizisi kendi çapında avantajlar sunsa da bunlardan açık ara en kapsamlısı, Mama Milka. Kendisinin tavernasında bulunan posterlerdeki kimseleri avlayarak ödül avcılığı yapabiliyoruz. Bunlar arasında Captain Meowtallika, Captain Takomeowski gibi isimlerin yanı sıra Duck of Doom gibi gemiler de yer alıyor.

Optimizasyon ve dil desteği

Cat Quest serisi hali hazırda bilgisayarları zorlayacak bir yapım değildi. Aksine her kedi ve oyun severin ulaşabileceği türden basit sistem gereksinimleri talep etmekte. Bu adet, Cat Quest 3’te de bozulmamış. Göze çarpan bir yüksek bileşen bulunmamakla beraber oyunda da hiçbir optimizasyon sorunu bulunmuyor. Son olarak serinin bir önceki oyununda yer alan Türkçe dil desteğinin ilerleyen günlerde gelmesinin ihtimaller dahilinde olduğunu paylaşalım.

The Gentlebros tarafından geliştirilen ve Kepler Interactive tarafından yayınlanan Cat Quest 3, 8 Ağustos 2024 itibariyle çıkmış bulunuyor. Eğer okuyacak farklı bir inceleme arıyorsanız Volgarr the Viking II incelememize de göz atabilirsiniz.

[embedded content]

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir