Anasayfa » Müzisyenler, Makineler ve Sesin Yapay Zeka Destekli Geleceği teknoones
Teknoloji

Müzisyenler, Makineler ve Sesin Yapay Zeka Destekli Geleceği teknoones


Müzisyenler, ChatGPT ve Bing’in suni zeka söyleşi robotu tarafınca açılan genel rahatsızlığa da reaksiyon gösterdi. Söyleşi robotlarının insanlarla viral tartışmalarının metinlerini okuyan Bogdan Raczynski, e-posta yöntemiyle modelin yanıtlarında “vehamet, kafa karışıklığı, pişmanlık, ihtiyatlılık, geri yürüme vb.” tespit ettiğini söylüyor. Chatbot’un duyguları bulunduğunu düşündüğünden değil, “insanlarda uyandırdığı duygular oldukça reel” diyor. “Ve benim için bu duygular kaygı ve sempatiydi.” Cevap olarak, “bir takım rahatlatıcı canlı performans yayınladı. için AI” (vurgu bana ilişkin).

Ben-Tal diyor ki emek harcama, “insana karşı makine anlatısına” bir alternatif sunuyor. Üretken suni zekanın rahatsız edici olabileceğini kabul ediyor, bundan dolayı en azından sathi bir düzeyde, normalde insanlara atfedilen bir tür yaratıcılık sergiliyor, sadece bunun hem de yalnızca başka bir teknoloji, başka bir çalgı bulunduğunu da ekliyor. kemik flüt. Ona bakılırsa üretken suni zeka, pikaplardan değişik değil: Sanatçılar bu tarz şeyleri plakları karalamak ve seslerini örneklemek için kullanabileceklerini ortaya çıkardıklarında, yepyeni türler yarattılar.

Bu bağlamda, telif hakkının mühim seviyede tekrar düşünülmesi gerekebilir: Google, “müzik üretimiyle ilişkili riskler, bilhassa de yaratıcı içeriğin kötüye kullanılması olasılığı” sebebiyle metni müziğe dönüştüren MusicLM modelini yayınlamaktan kaçındı. 2019 tarihindeki bir makalede, Ben-Tal ve öteki araştırmacılar okuyuculardan, müzik suni zekası için bir son nokta olan, kayıtlı bütün müzikleri arşivleyen ve arzu üstüne ihtimaller içinde herhangi bir sesi üretebilen yahut alabilen bir şarkıcı sanal güverte hayal etmelerini istedi. Şarkı yazarları bu geleceğin neresine oturuyor? Ve ondan ilkin, şarkı yazarları intihale karşı kendilerini savunabilir mi? WIRED’in makalelerinde icra ettiği şeklinde, suni zeka kullanıldığında seyircilere anlatılmalı mı?

Tekrar de bu modeller cazibeli yaratıcı kabiliyetler sunmaya devam ediyor. Ben-Tal, kısa vadede, müzisyenlerin kendi becerileri haricinde bir piyanistle doğaçlama yapmak için suni zeka kullanabileceklerini söylüyor. Veya İrlanda halk müziği şeklinde aşina olmadıkları bir türdeki suni zekanın bestelerinden esin alabilirler.

Ve uzun solukta, suni zeka daha yırtıcı (tartışmalı olsa da) bir fanteziyi gerçekleştirebilir: Bir sanatçının vizyonunu zahmetsizce gerçekleştirebilir. “Besteciler, bilirsiniz, hepimiz hangi müziği yaratmak istediğimize dair fikirler buluruz fakat sonrasında bu tarz şeyleri seslere yahut notalara çevirmek, bu fikirleri gerçekleştirmek oldukca zahmetli bir iştir” diyor. “Takıp bunu çıkarabileceğimiz bir kablo olsaydı, bu oldukça fantastik ve mükemmel olabilirdi.”

Daha acele olarak, bayağı ve yaygın algoritmalar şimdiden sektörü alt üst ediyor. Yazar Cory Doctorow, Spotify’ın müzik üstündeki hakimiyeti ile alakalı yazdı – örnek olarak, çalma listelerinin sanatçıları “rahatlatıcı hisler” kategorilerine uyan müzikler için albümleri terk etmeye teşvik etmesi ve seyircileri Spotify’ın onlara ne dinleyeceklerini söylemesine izin vermesi için eğitmesi. Bu duruma getirilen AI, müzisyenlerin düşmanı olacaktır. Spotify kendi AI sanatçılarını özgür bırakıp onları tanıttığında ne olur?

Raczynski, dalga tarafınca tüketilmektense dalgayı yakalayacağını umuyor. “Bir ihtimal dolambaçlı bir halde, beğenin yahut beğenmeyin, şebekeden çıkmak yerine suni zeka ile bir ilişki geliştirmekten başka seçeneğim olmadığını kabul ediyorum” diyor. “Umudum, ben merkezli bir ilişki yerine karşılıklı bir ilişki oluşturmak.”


Kaynak link

Kategoriler