Anasayfa » Medya kuruluşlarının gazetecilikte üretken yapay zekayı nasıl kullandığı aşağıda açıklanmıştır teknoones
Teknoloji

Medya kuruluşlarının gazetecilikte üretken yapay zekayı nasıl kullandığı aşağıda açıklanmıştır teknoones

Üretken suni zeka medyaya giriyor ve bilgisayar korsanları endişeleniyor. TNW’deki sadık muhabirleriniz hariç, elbet, şu sebeple otomatikleştirilmiş çıktı bizim becerimiz ve raporlamamızla kıyaslanamaz. (En azından, efendilerime bunu söylüyorum.)

Sadece öteki gazeteciler o denli kutsanmış değil. Geçen hafta, İngiliz Daily Mirror ve Express’in sahibi, haber odasına robotlar ekleyen son olarak medya patronu oldu.

Yayıncı Reach, suni zeka tarafınca yazılmış birkaç yazı yayınladı. Bölgenizdeki yöresel haber sitesi. Reach CEO’su Jim Mullen’a bakılırsa, “Newport’u imlemek için ziyaretçilerle yapılacak 7 şey” üstüne bir sıralama ekliyorlar.

“Bu, AI’nın görevli kullanımıdır.

Şaşırtıcı olmayan bir halde, Mullen insan gazetecilere endişelenmelerine gerek olmadığını söylemiş oldu. Kendi muhabirlerinin Scribe isminde suni zeka sistemini kullanmayı önerdiğini ve aracın “yapmak istedikleri şeylere odaklanmalarına” izin vereceğini söylemiş oldu.

Mullen, “Gazetecilerimizin içeriğine dayanıyordu ve yayınlama sonucu editör tarafınca verildi: bu, suni zekanın görevli kullanımıdır” diye ekledi.

Sadece sözlerinin, mensuplarının endişelerini yatıştırması pek olası değil. Yüzlerce milli, yöresel ve çevrimiçi yayına haiz olan Reach, aslına bakarsan kapsamlı işten çıkarmalar planlıyordu.

Firma, suni zekayı basın odasına getiren tek medya markası olmaktan oldukca uzak. Öteki satış noktalarının otomasyonla iyi mi gözlem bitirdikleri aşağıda söylenmiştir.

Associated Press

Raporlamada AI’nın en eski savunucularından biri Associated Press (AP) idi. 2014 senesinde firma otomatikman hasılat raporlarının özetlerini yapmaya başladı.

Bir sene sonrasında AP, sistemin her üç ayda bir bu haberlerden ortalama 3.000 adet ürettiğini söylemiş oldu; bu, AP muhabirlerinin ve editörlerinin daha ilkin oluşturduklarından on kat fazla.

MSN

2020’de Microsoft, haber bölümündeki sinir bozucu insanları parlak suni zeka ile değiştirdiğini duyurdu. İşçiler, MSN ve Edge tarayıcısının ana sayfaları için hikayeler derliyor ve düzenliyorlardı. Cupertino firması, yazılım yerine onları kullanmanın riskli olduğu yönündeki uyarılara karşın gazetecileri görevden aldı.

Ikazlar ileri görüşlü oldu: MSN bir takım feyk öykü yayınlamaya devam etti. Öne çıkan vakalar içinde Bigfoot gözlemleri, Deniz Kızı yakalamaları ve Grimes’ın Elon Musk’a dava açması yer aldı.

CNET

CNET teknoloji sitesi yakın zamanda yakalandı makine tarafınca yazılmış hikayeler yayınlamak. Firma, hareketi hiç bir vakit kamuya açıklamadı, sadece eleştirmenlerin tepkisinden sonrasında itiraf etti.

CNET, girişimi yalnızca bir gözlem olarak nitelendirdi. Ve birçok gözlem benzer biçimde, sonuçlar tahmin edilemezdi.

Futurism’e bakılırsa metin oluşturucular “oldukca aptalca yanlışlar” yapıyordu. CNET, birtakım makalelere uzun düzeltmeler eklemek mecburiyetinde bırakıldı.

BuzzFeed

Ocak ayında Wall Street Journal, BuzzFeed’in testlerini geliştirmek ve birtakım içerikleri kişiselleştirmek için suni zekayı kullanacağını beyan etti. Hareket, savaşım eden yayıncıdaki bir başka işten çıkarmalar hemen sonra geldi.

Teşebbüs, ChatGPT yaratıcısı OpenAI ile bir işbirliğidir. BuzzFeed personelini mutlaka rahatlatacak olan ChatGPT, geçtiğimiz günlerde suni zekanın “hiç bir vakit insan gazetecilerin yerini alamayacağını” iddia etti.

Sonraki Internet

En sevdiğiniz teknoloji sitesi bile suni zeka tarafınca üretilen içerikle uğraşmış olması beni oldukca üzüyor. En ünlüsü, eski meslektaşımız Satoshi Nakaboto, kripto para birimleri hakkındaki otomatik raporlar üretti. Her neyse ki, berbat Nakaboto seneler ilkin işten çıkarıldı.

Daha yakın zamanlarda, AI, üstün TNW haber bülteni için sahneler üretiyor. Kuşkusuz, bu otomatik medya için oldukca daha müsait bir rol – fakat bu halde şunu söyleyebilirim.

Kategoriler