büyük haber bu hafta teknoloji uzmanları, OpenAI’nin GTP-4’ünden (ChatGPT’nin arkasındaki şaşırtıcı derecede kabiliyetli dil algoritması) daha gelişmiş suni zeka modellerinin geliştirilmesini ve konuşlandırılmasını, işten çıkarma ve yanlış bilgilendirme benzer biçimde riskler daha iyi anlaşılana kadar duraklatma çağrısında bulunmuş oldu.
OpenAI, Google, Microsoft ve öteki teknoloji devleri yapmakta oldukları şeyi durdursalar da (ve durdurmayacaklar da), hâlihazırda geliştirilmiş olan suni zeka modellerinin derin tesirleri olması muhtemeldir. bilhassa yazılım geliştirmede.
Basit bir iş anlaşması benzer biçimde görünmeyebilir, sadece Alphabet’in 20 milyondan fazla kullanıcısı olan internet tabanlı bir kodlama aracı olan Replit’e AI tedarik etme anlaşması, sismik bir değişiklik benzer biçimde bir şey. Replit, ChatGPT’ye benzer bir halde kod öneren ve kodla alakalı soruları yanıtlayan bir çalgı olan Ghostwriter’da diğerleriyle beraber Google’ın AI modellerini kullanacak. Replit’in CEO’su Amjad Masad, Google’ın “süper mükemmel bir teknolojiye” haiz bulunduğunu ve şirketinin bunu geliştiricilerin eline verebileceğini söylüyor. Bu işbirliği yardımıyla Google, Replit’i Google Cloud kullanıcılarının kullanımına sunarak daha çok işletme müşterisine ulaşmasına destek olacak.
Hareket bilhassa önemlidir bu sebeple Alphabet, Visual Studio için bir eklenti olan Copilot ile kodlayıcılara destek olmak için aynı halde suni zekayı kullanan Microsoft ve GitHub ile aynı hizadadır. ChatGPT’yi oldukça parlak zeka yayınlayan aynı suni zeka, bilgisayar dillerinde çalışır. Kod yazmaya başladığınızda, Copilot benzer biçimde araçlar kodu tamamlamanız için bir yol önerecektir.
Alphabet’in hamlesi bununla beraber büyük teknoloji şirketleri için bir sonraki büyük harp alanının ne olabileceğine de işaret ediyor. ChatGPT salon numaralarına ve Donald Trump’ın Midjourey 5 sürümlerine bu kadar dikkat çekilirken, daha büyük öykü hangi firmanın geliştiricilere en iyi suni zeka araçlarını sunabileceği ve geliştiricilerin bu suni zekayı yanlarında geliştirecekleri yeni yazılımlarla alakalı.
Microsoft’tan meydana getirilen inceleme, geliştiricilerin bir suni zeka asistanı kullanırken görevleri yüzde 50’nin üstünde daha süratli gerçekleştirebileceğini gösteriyor. Son teknoloji suni zeka sunan firmalar, geliştiricileri kodlama araçlarına çekebilir ve bu kullanıcıları bulutlarına ve öteki şeylere bağlayabilir. Amazon, Code Whisperer isimli bir AI kodlama aracı geliştirdi ve Meta da dahili kullanım için bir çalgı üstünde çalışıyor. Muhtemelen Apple geride kalmak istemeyecektir.
AI, geliştiricilerin kod yazmasına destek olmanın yanı sıra, kodun bir araya getirilme şeklini de değiştirmeye başlıyor. Geçen hafta OpenAI, ChatGPT için ilk eklentilerin oluşturulduğunu duyurdu. Botun uçuş arama, restoran rezervasyonu yapma ve yemek siparişi verme benzer biçimde görevleri gerçekleştirmesini olası kılacaklar. Suni zekayı koda dahil etmek, yazılım geliştirmeyi de hızlandırabilir. Bu hafta Masad of Replit güzel bir misal paylaştı—sesli komutları çalışan web sitelerine dönüştürecek bir uygulama. Masad, “Gelecekte pek oldukça yazılım projesinin bu halde başlayacağını düşünüyoruz” diyor.
İşler bu kadar süratli ilerlerken, suni zekayı yazılım geliştirmeye hızla dahil etmenin sonuçlarının neler olabileceğini düşünmeye kıymet. AI araçları, geliştiricilerin ayrım etmeyebileceğini ya da tespit edemeyebileceğini öne sürdükleri koddaki emniyet açıklarını yine oluşturabilir. Kim bilir geliştiriciler, suni zekaya oldukça fazla güvenirlerse daha kayıtsız hale gelecek ya da becerilerinin köreldiğini göreceklerdir. Ve programcıların geri dönerek hiç bir insanoğlunun yakından incelemediği yazılımları düzeltmesi gerekirse ne tür bir “teknik borç” ortaya çıkabilir?
Öğrenmemiz uzun sürmeyebilir.
Add Comment